KESIHATAN

image
Masalah gusi undang penyakit jantung
Masalah gusi undang penyakit jantung

MASALAH gusi jarang diberi perhatian serius dalam kalangan masyarakat di negara ini. Namun, tahukah anda yang sebenarnya masalah ini boleh mempengaruhi kesihatan jantung secara tidak langsung?

Naib Presiden Persatuan Periodontologi Malaysia (MSP), Dr. Mohd. Faizal Hafez Hidayat berkata, pengabaian kesihatan gusi boleh memberi kesan terhadap tahap kesihatan jantung apabila berlaku radang pada bahagian mulut.

image
Puasa Berselang
Puasa berselang bantu antipenuaan?

PUASA berselang adalah corak pemakanan yang berkitar antara tempoh berpuasa dan makan. Ia begitu popular beberapa tahun kebelakangan ini kerana memberi kesan positif kepada kesihatan terutamanya dalam kalangan warga pertengahan umur.

Puasa berselang yang paling biasa diikuti adalah kaedah berpuasa 16:8. Kaedah ini melibatkan tempoh berpuasa selama 16 jam dan mengehadkan tempoh pemakanan kepada 8 jam setiap hari. Lazimnya, individu akan melangkau sarapan pagi dan mula makan sekitar masa tengah hari dan kemudian meneruskan pengambilan makanan dalam tempoh 8 jam pada hari sama.                             

image
Berhenti Makan Ubat Cair Darah
Berhenti makan ubat cair darah boleh akibatkan maut

Ramai pesakit tersalah anggap dan bimbang darah mereka akan menjadi cair apabila makan ubat cair darah yang diberikan doktor. Ini menyebabkan pesakit berhenti memakannya kerana bimbang kesan sampingan yang mengakibatkan risiko pendarahan pada gusi, hidung atau darah tidak berhenti sekiranya terluka.

Tindakan begini hanya mendedahkan mereka dengan risiko lebih tinggi berlakunya pembekuan darah ke otak serta organ lain seperti buah pinggang dan paru-paru. Lebih merisaukan, ia juga boleh membawa maut.

Waktu Solat Putrajaya
 • Imsak
  05:49 AM
 • Subuh
  05:59 AM
 • Syuruk
  07:10 AM
 • Zohor
  01:22 PM
 • Asar
  04:46 PM
 • Maghrib
  07:31 PM
 • Isyak
  08:45 PM

Doa Pilihan

Doa Menuntut Ilmu

اَللّٰهُمَّ اِنِّى اَسْأَلُكَ عِلْمًا نَافِعًا وَرِزْقًا طَيِّبًا وَعَمَلاً مُتَقَبَّلاً

Artinya: "Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada-Mu ilmu yang berguna, rezki yang baik dan amal yang baik Diterima. (H.R. Ibnu Majah)"

Senarai Kategori