AGAMA

image
Tanda-tanda haji mabrur
Tanda-tanda mendapat haji yang mabrur

Soalan

Ustaz, adakah tanda-tanda apabila mendapat haji yang mabrur? Apakah tanda-tanda itu?

Bahrin
Terengganu

Jawapan

Tanda-tanda mendapat haji mabrur adalah kita semakin mudah dan suka melakukan kebaikan dan kita merasa jiwa kita benci kepada keburukan dan mahu menjauhinya. Haji mabrur balasannya adalah syurga, insya-Allah maka ikhlaskan hati kerana Allah Taala.                             

image
Saidina Abu Hurairah
Saidina Abu Hurairah, bapa sang kucing

Apabila kita sering membaca hadis Rasulullah SAW, pasti nama Abu Hurairah tidak asing lagi kerana kebanyakan hadis Rasulullah SAW telah disampaikan dan disebarkan kepada umat Islam melalui perantaraan Saidina Abu Hurairah. Maka, menjadi perkara yang begitu malang sekiranya tokoh semasyhur ini tidak dikenali oleh umat Islam.                             

image
Istiqamah selepas tunai haji
Istiqamah selepas tunai haji

“HAJI mabrur bukan sekeping sijil yang perlu digantung papar pada dinding rumah, bukan juga himpunan gambar swafoto di hadapan Kaabah. Ia adalah jentikan harapan serta kesedaran dalam jiwa orang yang pulang haji agar terus istiqamah atau konsisten menempuh hidup dengan reda Allah.”

Hampir seminggu Arafah meninggalkan kita. Pengalaman haji pastinya akan terus melekat dalam jiwa setiap tetamu Allah yang selesai menunaikan haji. Semua pastinya berharap agar dikurniakan haji mabrur kerana itulah matlamat utama setiap Muslim menunaikan haji.                             

Waktu Solat Putrajaya
 • Imsak
  05:49 AM
 • Subuh
  05:59 AM
 • Syuruk
  07:10 AM
 • Zohor
  01:22 PM
 • Asar
  04:46 PM
 • Maghrib
  07:31 PM
 • Isyak
  08:45 PM

Doa Pilihan

Doa Menuntut Ilmu

اَللّٰهُمَّ اِنِّى اَسْأَلُكَ عِلْمًا نَافِعًا وَرِزْقًا طَيِّبًا وَعَمَلاً مُتَقَبَّلاً

Artinya: "Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada-Mu ilmu yang berguna, rezki yang baik dan amal yang baik Diterima. (H.R. Ibnu Majah)"

Senarai Kategori